Orchidee

De orchidee staat symbool voor exotische schoonheid en verfijnde elegantie. Met haar sierlijke vormen en betoverende kleuren heeft ze een welverdiende plaats in de harten van plantenliefhebbers wereldwijd. De lange bladeren bevinden zich onderaan de plant, waar ook de luchtwortels uit de pot groeien.

De bloemen van de orchidee groeien op lange stengels. Er zijn verschillende orchideeën verkrijgbaar in allerlei kleuren en met diverse patronen.

De beste plek

De orchidee houdt van veel licht, maar staat niet graag in direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant uit de tocht te houden en niet naast een verwarming of fruitmand te plaatsen. Fruit kan de bloemen van de plant namelijk veel te snel laten uitbloeien.

De plant komt uit de tropen en houden dan ook van warmte. Ze wil dan ook het liefst niet kouder staan dan 13°C, maar als het even kan niet kouder dan 18°C. Zorg ervoor dat de temperatuur niet plotseling schommelt, want daar houdt de orchidee niet van.

Verzorgingstips

De orchidee vraagt om specifieke zorg om optimaal te bloeien. Het verschilt ook enigszins per orchideeënsoort, maar over het algemeen kan je onderstaand aanhouden.

Je kan de plant het beste eens in de twee weken in een badje zetten voor zo’n 10 tot 30 minuten. Laat de plant goed uitlekken en zet de plant weer terug. Je kan ook een gietbeurt geven, maar houd dan wel goed in dat je de grond niet te nat maakt. De orchidee is erg gevoelig voor natte grond. Voor beide methoden is het van belang dat het water op kamertemperatuur is. Het allerliefst heeft de plant zelfs regenwater, omdat ze gevoelig is voor kalk. Om de plant nog gelukkiger te houden, is het aan te raden om twee tot drie keer per week te sproeien.

Om de orchidee het mooist te houden, is water dus erg belangrijk. Verder kan je er nog voor kiezen om de dode bloemen weg te knippen, maar dit is niet noodzakelijk.

Orchidee en huisdieren

De meest voorkomende orchideeën zijn over het algemeen niet giftig voor huisdieren. Het is echter aan te raden om huisdieren niet aan planten te laten knabbelen, omdat dit maagklachten kan veroorzaken. Twijfel je over de gezondheid van jouw dier na het eten van de orchidee? Neem dan contact op met de dierenarts.