Aglaonema

De Aglaonema staat ook bekend als de Chinese Evergreen. Deze plant is door haar uiterlijk erg geliefd bij velen. Het is een echte diva met bladeren die schreeuwen om bekeken te worden. Elke plant heeft unieke tekeningen en combinatie van kleuren: van fonkelend zilvergrijs en glamoureus roze tot diep diva-groen. Sommige bladeren zijn effen, terwijl andere bladeren een combinatie van kleuren hebben.

De witte aronskelkachtige bloem van de Aglaonema is een stuk bescheidener dan de bladeren. De plant bloeit niet vaak in de huiskamer en als het bloeit zijn de bloemen niet altijd zichtbaar omdat ze onder het blad zitten.

De beste plek

De Aglaonema is een erg gemakkelijke kamerplant die eigenlijk alles wel prima vindt. Het enige is dat de bladen kunnen verbranden bij te veel direct zonlicht. Om de plant echt te laten stralen, is de beste standplaats op een plek met helder, maar indirect licht. Een plek in de buurt van een raam op het noorden of oosten is ideaal. Een schaduw plek is ook goed, als de plant maar af en toe wat zonlicht ziet.

Deze plant doet het goed bij kamertemperatuur. Idealiter tussen 18 en 24°C. Probeer de plant dan ook niet in de tocht te zetten, omdat deze gevoelig is voor koude luchtstromen.

Verzorgingstips

De plant is erg gemakkelijk in onderhoud en daardoor populaire bij beginnende plantenbezitters.

De Aglaonema is namelijk niet alleen qua licht gemakkelijk, maar ook qua water erg snel tevreden. Geef de plant één keer per week wat water. Als je de plant een keer vergeet, zal het niet gelijk in elkaar zakken. Geef je per ongeluk iets te veel, dan zal het niet direct wegrotten. Bij deze plant geldt dat iets te weinig water beter is dan iets te veel. Probeer de grond licht vochtig te houden, maar niet te nat. Als de plant te lang te veel water heeft, kan dit leiden tot wortelrot. Heeft de plant te weinig water dan kunnen de bladeren verwelken. Heb je het idee dat het niet goed gaat met jouw plant? Voel dan tussen de gietbeurten door met je vinger hoe vochtig de grond is. Is deze nog vrij nat? Sla het water geven dan een keer over en geef de volgende ronde iets minder water. Is de grond erg droog? Geef dan iets meer water. Gebruik ook een plantenspuit om de bladeren één keer per week te benevelen. Zo houd je de bladeren mooi en stofvrij!

Verwijder regelmatig de dode bladeren en knip eventueel bruint of gele bladpunten om de plant gezond te houden. Daarbij is het verstandig om de bloemen direct weg te knippen, mocht de plant in bloei staan. Er wordt namelijk veel energie gestoken in de bloemen, wat ten koste kan gaan van de prachtige bladeren.

Aglaonema en huisdieren

De Aglaonema is niet giftig voor katten en honden. Er zitten wel gifstoffen in die bij inname een lichte irritatie kunnen veroorzaken. Hoewel deze over het algemeen veilig is, is het te adviseren huisdieren uit de buurt van deze kamerplant te houden om mogelijke problemen te voorkomen.